|
:: 02-11-2009 | Dr Asri Ditahan :: |
|
|
|
|
Written by dahalan
|
|
Monday, 02 November 2009 |
|
OK.. kali ni tak ada kena mengena dengan photography. Masa dalam perjalanan dari rumah ke tempat kerja pagi tadi aku telah dikejutkan dengan penahanan Dr Asri oleh JAIS dengan alasan memberi ceramah tanpa tauliah, pergh tauliah yang macam mana lagi? . Arwah bapa aku dulu bagi kelas agama kat kampung guna 4 thanawi jer, nasib baik tak kena tangkap. Aku kurang pasti apa motifnya seorang yang berilmu seperti beliau diperlakukan sebegitu. Ada juga yang mengatakan beliau cuba menghidupkan fahaman Wahabi. Pasal perkara ni aku tak boleh nak komen kat sini sebab aku pun ada pandangan aku sendiri.
Selepas coloumn Astora Jabat di Mingguan Malaysia dimatikan, hanya Dr Asri lah satu-satu penulis yang berani untuk membuat kritikan dengan dalil-dalil ilmiah dan berpandukan rujukan tanpa berpihak kepada mana-mana aliran. Aku puji cara Dr Asri kerana beliau cuba untuk membuka minda kita agar tidak terlalu taksub menjadi pengikut tanpa mengkaji, malas nak membaca, malas nak berpikir... Dulu aku selalu baca Al-Islam masa zaman Astora Jabat jadi editor, tapi kini majalah ni dah kurang nilai ilmiahnya..
Seperti kebiasaan, kalau seseorang tu cuba menegur, pasti akan ada gelaran yang menakutkan yang dicampakkan keatas individu tersebut. Lihat apa berlaku pada Kassim Ahmad, pada Tun Mahathir, Syed Akhbar Ali dan ramai lagi..
Teruskan perjuangan anda..
|
|
Last Updated ( Monday, 02 November 2009 )
|